Renault 5 sraz, 18.7.2009, Halenkovice

21.07.2009 23:00

Tradiční setkání českých a slovenských majitelů modelu R5 proběhlo v obci Halenkovice nedaleko Zlína, kde na účastníky čekal dlouhý a široký pás asfaltu, stánek s občerstvením a především pak pro každého nadšence přitažlivý program plný rozličných aktivit.

Jako obvykle tak byla připravena jízda zručnosti, kterou zkušení piloti zvládali v nepochopitelném tempu a začátečníci motivovaní jejich výkonem pak s pochopitelnými obtížemi, které vyústily v několik výletů mimo trať.

Ačkoli se to dle slov ranních nedočkavců původně nezdálo, počasí ani letos nedovolilo udržet pneumatiky suché, a tak se odhodlaní matadoři za volanty svých pokladů museli již při kvalifikačních jízdách následného sprintu potýkat s vodou na trati, polích a především pak čelním skle. Temná mračna však přinesla i několik světlých okamžiků poté, co přivedla některé účastníky k radostnému zjištění, že plynulý rozjezd pro ně neznačí problém ani za takto uplakaných podmínek. Nepřekvapivě tohoto dojmu nabyl vždy ten ze dvojice startujících, který mezi kužely na konci tratě proletěl jako první, následovaný při tom vodním gejzírem a zuřivě stírajícím soupeřem. Příliš času k radosti však neměl, jelikož na vlhké trati nebylo tak snadné prudce brzdit, což ještě před několika momenty nadšenou tvář mnohdy zvrásnilo obavami z přibližujících se okolních lánů do bizarních tvarů.

Znalostní soutěž poté majitele rozdělila do dvou základních kategorií, kde první tvořili ti z nich, kteří již umějí svůj vůz demontovat, a druhou ti, kteří jej umějí také složit zpět. K radosti mladších ročníků však i na protokolech slavných jmen překvapivě chyběly správné, místy dokonce jakékoli, odpovědi. Převládal však obecný názor, že lidé, kteří jsou schopni dle výrobního čísla na základě zpaměti nastudovaného Dialogysu určit jeho umístění ve voze, by měli být příště zbaveni práva se této soutěže účastnit. 

Jedním z posledních podniků měla být již několik let slibovaná a rozmary počasí odlkládaná soutěž ve výměně kola, jejímiž vítězi se s ohledem na v oněch okamžicích převládající počasí morálně stali všichni ti, kteří se na předcházející soutěže vybavili speciálním obutím, které po jejich absolvování opět demontovali a mokré a špinavé uložili do zajisté suchých a čistých zavazadlových prostorů.

Závěrečným bodem celodenního programu se tak stalo vyhlášení soutěže o nejkrásnější vozidlo srazu, které i přes návštěvu spanilých liftbacků italské produkce vyhrál automobil značky Renault, ze kterého po zběsilém závodu s administrátorem webu jistě stoupala pára až do pozdních večerních hodin.

Výsledky bouřlivého srazového klání doprovázeného neméně bouřlivým počasím pak byly poslední kapkou dne, na který budou všichni majitelé i přihlížející zajisté vzpomínat minimálně do chvíle, než budou koberečky na podlaze jejich vozů opět hebké a hřejivé tak jako dříve a vlhké tištěné spoje fotoaparátů vydají svá tajemství.

Tímto organizátorům děkujeme za pečlivě odvedenou práci a těšíme se na příští ročník příjemného setkání, jehož termín byl s ohledem na bezpočet ironických připomínek demokraticky vložen do rukou diskuzního fóra www.renault5.cz, nad kterým, jak víme, slunce nikdy nezapadá...

Zpět

Vyhledávání

© 2008 Všechna práva vyhrazena.